A hőszivattyú rendkívül hatékony fűtési megoldás

A növekvő energiaárak és a környezettudatosság mellett egyre nagyobb hangsúlyt kap, hogy a lehető legkorszerűbb fűtési rendszer kerüljön kiépítésre otthonainkban. Napjainkban már számtalan megoldás elérhető és mielőtt meghoznánk a végső döntést, érdemes nagyon alaposan mérlegelni az előnyöket és a hátrányokat.

A hőszivattyú segítségével üzemeltetett fűtési rendszerek azonban nem véletlenül terjedtek el ugrásszerűen. A működési elv ezek esetében ugyan nem újszerű, hisz akárcsak egy hűtő-, vagy egy fagyasztószekrény esetében, itt is a nyomáskülönbség segítségével kerül áthelyezésre a hő. Alapvetően a légkondicionáló is így hűt, ám a legfőbb különbség, hogy itt nem a levegő hőmérséklete kerül szabályozásra, hanem van egy közvetítő anyag, amit keringetve érhetjük el a kívánt hőfokot otthonunkban. Több féle típusból választhatjuk ki, hogy az ingatlan szempontjából melyik megoldás a legkézenfekvőbb, ezek elsősorban a hőcserére felhasznált közegben különböznek. Megkülönböztethetünk levegő-levegő, levegő-víz, és víz-víz rendszert, de egyre elterjedtebb a talajkollektoros hőszivattyú is.

Annak érdekében, hogy a legoptimálisabb teljesítményt érjük el, mindenképpen érdemes szakember segítségét kérni a kiválasztás során. Amennyiben azonban a technikai feltételek adottak, szinte biztos, hogy a hőszivattyú lesz a leggazdaságosabb megoldás. Bekerülési összege ugyan valamivel magasabb, mint a többi fűtési rendszeré, ám napelemmel kiegészítve gyakorlatilag költségmentessé tehető otthonunk fűtése és hűtése egyaránt. Emellett azonban számtalan egyéb előnye is van a hőszivattyúnak. Rendkívül biztonságos, így nem kell például egy szénmonoxid mérgezéstől tartanunk, ráadásul az ingatlan értékén is jócskán emel. Segítségével függetlenné válunk a szolgáltatóktól, mindezt úgy, hogy közben a környezetet is óvjuk.