A gyerekek egyharmadánál agyrázkódás után mentális egészségi probléma jelentkezik

A gyermekek és serdülők harmadának agyrázkódása után jelentkezik mentális egészségi probléma, amely a sérülés után akár több évig is fennállhat – derül ki egy új szakirodalmi áttekintésből.

A Murdoch Gyermekkutató Intézet (MCRI) által vezetett és a British Journal of Sports Medicine szaklapban megjelent kutatás szerint a mentális egészséget a szokásos agyrázkódás-értékelés és -kezelés részeként kell értékelni. Az MCRI kutatója és a Monashi Egyetem PhD-jelöltje, Alice Gornall elmondta, hogy az agyrázkódás utáni és mentális egészségi tünet átfedése ellenére a késleltetett gyógyulás és a mentális egészség kapcsolata a szakirodalom áttekintéséig mindig félreértett volt. Az 1980 és 2020 júniusa között megjelent 69 cikk áttekintése csaknem 90.000 0-18 éves gyermeket érintett, kilenc országból, köztük Ausztráliából, az Egyesült Államokból, Kanadából és Új-Zélandról, akik agyrázkódást szenvedtek. A zuhanások (42,3 százalék) és a sportsérülések (29,5 százalék) voltak a leggyakoribb sérülések, majd az autóbalesetek következtek (15,5 százalék).

Megállapították, hogy 36,7%-uk jelentősen magas szintű internalizációs problémákat, például szorongást, depressziót és poszttraumás stresszt tapasztalt, és 20% externalizációs problémát, például agressziót, figyelemzavarokat és hiperaktivitást agyrázkódás után, összehasonlítva az egészséges gyermekekkel vagy azokkal a gyermekekkel, akik szenvedtek egyéb sérüléseket, például kartörést. A már meglévő mentális egészségügyi problémák erősen előre jelezték az agyrázkódás mentális egészségügyi problémáit. A felülvizsgálat szerint a sérülés előtti mentális egészségügyi diagnózisban szenvedő gyermekek 29 százaléka kapott új mentális egészségügyi diagnózist agyrázkódást követően. Korábbi mentális egészségi problémák nélkül akár 26 százaléknál jelentkeztek tünetek.