A bélbaktériumok befolyásolják az agy fejlődését

A rendkívül koraszülötteknél nagy az agykárosodás kockázata. A kutatók most találtak lehetséges célokat az ilyen károsodás korai kezelésére az agyon kívül: A koraszülöttek bélében lévő baktériumok kulcsszerepet játszhatnak. A kutatócsoport megállapította, hogy a gyomor-bél traktus Klebsiella baktériummal való túlnövekedése bizonyos immunsejtek fokozott jelenlétével és a koraszülöttek neurológiai károsodásának kialakulásával jár.

A bél, az agy és az immunrendszer korai fejlődése szorosan összefügg. A kutatók ezt a bél-immun-agy tengelynek nevezik. A bélben lévő baktériumok együttműködnek az immunrendszerrel, amely viszont figyeli a bél mikrobáit, és megfelelő válaszokat dolgoz ki. Ezenkívül a bél a vagus idegén, valamint az immunrendszeren keresztül érintkezik az agyvelővel. „Megvizsgáltuk, hogy ez a tengely milyen szerepet játszik a szélsőségesen koraszülöttek agyának fejlődésében” – mondja a tanulmány első szerzője, David Seki. „A bélmikrobióma mikroorganizmusai – amelyek baktériumok, gombák, vírusok és más mikrobák százainak létfontosságú gyűjteményei – egyensúlyban vannak egészséges emberekben. Azonban a koraszülötteknél, akiknek az immunrendszere és a mikrobiomja nem teljes mértékben tudott fejlődni, nagy valószínűséggel fordulnak elő elmozdulások. Ezek az elmozdulások negatív hatással lehetnek az agyra ” – magyarázza a mikrobiológus és az immunológus.

„Valójában sikerült azonosítanunk bizonyos mintákat a mikrobiomában és az immunválaszban, amelyek egyértelműen összefüggnek az agykárosodás progressziójával és súlyosságával” – teszi hozzá David Berry, mikrobiológus, a Mikrobiológiai és Környezetvédelmi Központ kutatócsoportjának vezetője a Bécsi Egyetemen, valamint a Bécsi Orvostudományi Egyetem és a Bécsi Egyetem Közös Mikrobiom Létesítményének operatív igazgatója. „Lényeges, hogy az ilyen minták gyakran megjelennek az agyban bekövetkező változások előtt.”