10 könnyű nyári ebédötlet: Gyors és egészséges receptek a forró napokra

A nyári melegben gyakran nincs kedvünk nehéz ételeket készíteni, de mégis szükségünk van tápláló és frissítő ebédre. Az alábbiakban 10 egyszerű és egészséges ebédötletet találsz, amelyek gyorsan elkészíthetők és tökéletesek a forró napokra.

1. Quinoa Saláta Friss Zöldségekkel és Feta Sajttal

Hozzávalók:

  • 200 g quinoa
  • 1 uborka, felkockázva
  • 2 paradicsom, felkockázva
  • 1 piros paprika, felkockázva
  • 100 g feta sajt, morzsolva
  • Friss petrezselyem vagy menta
  • Olívaolaj, citromlé, só és bors az öntethez

Elkészítés:

  1. Főzd meg a quinoát az utasítások szerint, majd hagyd kihűlni.
  2. Keverd össze a zöldségekkel, a feta sajttal és a friss fűszerekkel.
  3. Locsold meg olívaolajjal, citromlével, és ízesítsd sóval, borssal.

2. Csirkés Avokádó Wrap

Hozzávalók:

  • 2 főtt csirkemell, felkockázva
  • 2 érett avokádó, felszeletelve
  • 1 paradicsom, felkockázva
  • Friss saláta levelek
  • Teljes kiőrlésű tortilla
  • Natúr joghurt vagy könnyű majonéz

Elkészítés:

  1. Helyezd a tortilla közepére a salátaleveleket, csirkét, avokádót és paradicsomot.
  2. Locsold meg joghurttal vagy majonézzel.
  3. Tekerj belőle szoros wrapet, és élvezd hidegen.

3. Görög Saláta Tzatzikivel

Hozzávalók:

  • 1 kígyóuborka, felkockázva
  • 3 paradicsom, felkockázva
  • 1 lilahagyma, vékonyra szeletelve
  • 100 g feta sajt, morzsolva
  • 1 marék olívabogyó
  • Tzatziki mártás az öntethez (natúr joghurt, reszelt uborka, fokhagyma, kapor, citromlé)

Elkészítés:

  1. Keverd össze az összes zöldséget egy nagy tálban.
  2. Locsold meg a tzatzikivel, és keverd át alaposan.
  3. Tálald friss pita kenyérrel.

4. Tonhalas-Caprese Szendvics

Hozzávalók:

  • 1 konzerv tonhal, lecsepegtetve
  • 2 nagy paradicsom, karikázva
  • 100 g friss mozzarella, szeletelve
  • Friss bazsalikomlevelek
  • Olívaolaj, balzsamecet, só és bors
  • Teljes kiőrlésű szendvicskenyér

Elkészítés:

  1. Kenj egy kevés olívaolajat a kenyérre.
  2. Helyezd rá a tonhalat, paradicsomot, mozzarellát és bazsalikomot.
  3. Locsold meg balzsamecettel, sóval és borssal, majd tedd össze a szendvicset.

5. Cézár Saláta Grillezett Csirkével

Hozzávalók:

  • 2 grillezett csirkemell, szeletelve
  • Friss római saláta levelek
  • 50 g parmezán sajt, reszelve
  • Teljes kiőrlésű krutonnal
  • Cézár öntet (natúr joghurt, citromlé, mustár, parmezán, fokhagyma)

Elkészítés:

  1. Keverd össze a salátaleveleket, a csirkét, a parmezánt és a krutont.
  2. Locsold meg a Cézár öntettel, majd tálald.

6. Zöldséges Tészta Pesto-val

Hozzávalók:

  • 200 g teljes kiőrlésű tészta
  • 1 cukkini, felkockázva
  • 1 piros paprika, felkockázva
  • 1 marék friss spenót
  • 2 evőkanál pesto szósz
  • Parmezán sajt a tálaláshoz

Elkészítés:

  1. Főzd meg a tésztát az utasítások szerint.
  2. Keverd össze a főtt tésztát a cukkini, paprika és spenót keverékével.
  3. Add hozzá a pesto szószt, keverd össze, és szórd meg parmezánnal.

7. Avokádós-Tojásos Pirítós

Hozzávalók:

  • 2 szelet teljes kiőrlésű kenyér, pirítva
  • 1 érett avokádó, pépesítve
  • 2 főtt tojás, szeletelve
  • Só, bors, chili pehely a fűszerezéshez

Elkészítés:

  1. Kend az avokádót a pirított kenyérre.
  2. Helyezd rá a szeletelt tojást, és fűszerezd ízlés szerint.
  3. Tálald azonnal, esetleg friss salátával.

8. Tabbouleh Bulgur Saláta

Hozzávalók:

  • 200 g bulgur
  • 1 uborka, felkockázva
  • 3 paradicsom, felkockázva
  • 1 csokor friss petrezselyem, aprítva
  • 1 citrom leve
  • Olívaolaj, só és bors

Elkészítés:

  1. Áztasd be a bulgurt forró vízben, amíg megpuhul, majd hűtsd le.
  2. Keverd össze az aprított zöldségekkel és a petrezselyemmel.
  3. Locsold meg olívaolajjal, citromlével, sóval és borssal.

9. Caprese Saláta Csirkemellfilével

Hozzávalók:

  • 2 főtt csirkemell, szeletelve
  • 2 nagy paradicsom, karikázva
  • 100 g mozzarella, szeletelve
  • Friss bazsalikomlevelek
  • Balzsamecet és olívaolaj a tálaláshoz

Elkészítés:

  1. Helyezd a tányérra felváltva a paradicsomot, mozzarellát és csirkét.
  2. Díszítsd bazsalikomlevelekkel, és locsold meg balzsamecettel, olívaolajjal.

10. Kuszkusz Saláta Grillezett Zöldségekkel

Hozzávalók:

  • 200 g kuszkusz
  • 1 cukkini, felkockázva
  • 1 padlizsán, felkockázva
  • 1 piros paprika, felkockázva
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • Friss petrezselyem, citromlé, só és bors

Elkészítés:

  1. Főzd meg a kuszkuszt az utasítások szerint.
  2. Grillezd meg a zöldségeket, majd keverd össze a kuszkusszal.
  3. Locsold meg olívaolajjal, citromlével, sóval és borssal, majd szórd meg petrezselyemmel.