10 könnyű nyári ebédötlet: Gyors és egészséges receptek a forró napokra
A nyári melegben gyakran nincs kedvünk nehéz ételeket készíteni, de mégis szükségünk van tápláló és frissítő ebédre. Az alábbiakban 10 egyszerű és egészséges ebédötletet találsz, amelyek gyorsan elkészíthetők és tökéletesek a forró napokra.
1. Quinoa Saláta Friss Zöldségekkel és Feta Sajttal
Hozzávalók:
- 200 g quinoa
- 1 uborka, felkockázva
- 2 paradicsom, felkockázva
- 1 piros paprika, felkockázva
- 100 g feta sajt, morzsolva
- Friss petrezselyem vagy menta
- Olívaolaj, citromlé, só és bors az öntethez
Elkészítés:
- Főzd meg a quinoát az utasítások szerint, majd hagyd kihűlni.
- Keverd össze a zöldségekkel, a feta sajttal és a friss fűszerekkel.
- Locsold meg olívaolajjal, citromlével, és ízesítsd sóval, borssal.
2. Csirkés Avokádó Wrap
Hozzávalók:
- 2 főtt csirkemell, felkockázva
- 2 érett avokádó, felszeletelve
- 1 paradicsom, felkockázva
- Friss saláta levelek
- Teljes kiőrlésű tortilla
- Natúr joghurt vagy könnyű majonéz
Elkészítés:
- Helyezd a tortilla közepére a salátaleveleket, csirkét, avokádót és paradicsomot.
- Locsold meg joghurttal vagy majonézzel.
- Tekerj belőle szoros wrapet, és élvezd hidegen.
3. Görög Saláta Tzatzikivel
Hozzávalók:
- 1 kígyóuborka, felkockázva
- 3 paradicsom, felkockázva
- 1 lilahagyma, vékonyra szeletelve
- 100 g feta sajt, morzsolva
- 1 marék olívabogyó
- Tzatziki mártás az öntethez (natúr joghurt, reszelt uborka, fokhagyma, kapor, citromlé)
Elkészítés:
- Keverd össze az összes zöldséget egy nagy tálban.
- Locsold meg a tzatzikivel, és keverd át alaposan.
- Tálald friss pita kenyérrel.
4. Tonhalas-Caprese Szendvics
Hozzávalók:
- 1 konzerv tonhal, lecsepegtetve
- 2 nagy paradicsom, karikázva
- 100 g friss mozzarella, szeletelve
- Friss bazsalikomlevelek
- Olívaolaj, balzsamecet, só és bors
- Teljes kiőrlésű szendvicskenyér
Elkészítés:
- Kenj egy kevés olívaolajat a kenyérre.
- Helyezd rá a tonhalat, paradicsomot, mozzarellát és bazsalikomot.
- Locsold meg balzsamecettel, sóval és borssal, majd tedd össze a szendvicset.
5. Cézár Saláta Grillezett Csirkével
Hozzávalók:
- 2 grillezett csirkemell, szeletelve
- Friss római saláta levelek
- 50 g parmezán sajt, reszelve
- Teljes kiőrlésű krutonnal
- Cézár öntet (natúr joghurt, citromlé, mustár, parmezán, fokhagyma)
Elkészítés:
- Keverd össze a salátaleveleket, a csirkét, a parmezánt és a krutont.
- Locsold meg a Cézár öntettel, majd tálald.
6. Zöldséges Tészta Pesto-val
Hozzávalók:
- 200 g teljes kiőrlésű tészta
- 1 cukkini, felkockázva
- 1 piros paprika, felkockázva
- 1 marék friss spenót
- 2 evőkanál pesto szósz
- Parmezán sajt a tálaláshoz
Elkészítés:
- Főzd meg a tésztát az utasítások szerint.
- Keverd össze a főtt tésztát a cukkini, paprika és spenót keverékével.
- Add hozzá a pesto szószt, keverd össze, és szórd meg parmezánnal.
7. Avokádós-Tojásos Pirítós
Hozzávalók:
- 2 szelet teljes kiőrlésű kenyér, pirítva
- 1 érett avokádó, pépesítve
- 2 főtt tojás, szeletelve
- Só, bors, chili pehely a fűszerezéshez
Elkészítés:
- Kend az avokádót a pirított kenyérre.
- Helyezd rá a szeletelt tojást, és fűszerezd ízlés szerint.
- Tálald azonnal, esetleg friss salátával.
8. Tabbouleh Bulgur Saláta
Hozzávalók:
- 200 g bulgur
- 1 uborka, felkockázva
- 3 paradicsom, felkockázva
- 1 csokor friss petrezselyem, aprítva
- 1 citrom leve
- Olívaolaj, só és bors
Elkészítés:
- Áztasd be a bulgurt forró vízben, amíg megpuhul, majd hűtsd le.
- Keverd össze az aprított zöldségekkel és a petrezselyemmel.
- Locsold meg olívaolajjal, citromlével, sóval és borssal.
9. Caprese Saláta Csirkemellfilével
Hozzávalók:
- 2 főtt csirkemell, szeletelve
- 2 nagy paradicsom, karikázva
- 100 g mozzarella, szeletelve
- Friss bazsalikomlevelek
- Balzsamecet és olívaolaj a tálaláshoz
Elkészítés:
- Helyezd a tányérra felváltva a paradicsomot, mozzarellát és csirkét.
- Díszítsd bazsalikomlevelekkel, és locsold meg balzsamecettel, olívaolajjal.
10. Kuszkusz Saláta Grillezett Zöldségekkel
Hozzávalók:
- 200 g kuszkusz
- 1 cukkini, felkockázva
- 1 padlizsán, felkockázva
- 1 piros paprika, felkockázva
- 2 evőkanál olívaolaj
- Friss petrezselyem, citromlé, só és bors
Elkészítés:
- Főzd meg a kuszkuszt az utasítások szerint.
- Grillezd meg a zöldségeket, majd keverd össze a kuszkusszal.
- Locsold meg olívaolajjal, citromlével, sóval és borssal, majd szórd meg petrezselyemmel.